Uutiset

Lux Helsinki juhlii pyöreitä tammikuussa 2018

30.3.2017

Lux Helsinki -valofestivaali järjestetään ensi vuonna kymmenennen kerran. Viisipäiväinen festivaali alkaa lauantaina 6.1. ja päättyy keskiviikkona 10.1.2018. Festivaalin ilme ja nettisivut uudistuvat tulevan syksyn aikana Helsingin kaupungin uutta ilmettä mukaileviksi. Festivaalin uudet nettisivut avautuvat vanhaan tuttuun osoitteeseen luxhelsinki.fi hyvissä ajoin ennen festivaalin alkua. Teimme vuoden 2017 festivaalin aikana kävijäkyselyn ja tiedustelimme kävijöiden toiveita nettisivuihimme liittyen. Otamme arvokkaan palautteen huomioon uusia sivuja suunnitellessamme.

Tammikuuta odotellen,

Lux Helsingin tuottaja Emma Lumme

Kuva Kirsi Tuura, Visit Helsinki

Lux Helsinki muutti Helsingin keskustan talviseksi satumaaksi

11.1.2017

Yhdeksättä kertaa järjestetty Lux Helsinki -valofestivaali onnistui luomaan jo toisena vuotena peräkkäin ainutlaatuisen tunnelman Helsingin keskustaan 5.–9. tammikuuta 2017. Kauppatorin ja Kruununhaan alueelle painottunut reitti keräsi viiden päivän aikana ennätysyleisön valotaiteen pariin. Festivaalilla laskettiin yli puoli miljoonaa käyntiä. Lux Helsingin järjestää Helsingin kaupunki ja tapahtumaan on vapaa pääsy. Katso tunnelmavideo Lux Helsingistä:

Valo-, media- ja kuvataiteilijat Suomesta, Hollannista ja Meksikosta toteuttivat Lux Helsingin kaupunkireitille yhteensä 15 teosta. Valotaiteen näyttely Lux In pidensi festivaalin kokonaiskeston kymmeneen päivään. Näyttely täytti Kaapelitehtaan valoestetiikalla sekä videotaiteella.

Vuoden 2017 festivaalin tärkeimpiä tavoitteita olivat kävijäkokemuksen parantaminen sekä edellisinä vuosina saavutetun taiteellisen ja tuotannollisen tason säilyttäminen.

–  Lux Helsinki poikkeaa edukseen muista kaupunkitapahtumista erityisesti laajan yleisöpohjansa vuoksi – kävijöitä on vauvasta vaariin ja taaperosta teiniin. Lux Helsinki on ennen kaikkea sosiaalinen ulkoilutapahtuma, jossa voi tutustua rakkaaseen pääkaupunkiimme valotaiteen johdattamana. Tapahtumaan tullaan yhdessä perheen ja ystävien kanssa, ja se synnyttää positiivisia muistoja, Lux Helsingin festivaaliohjelman kuraattori Ilkka Paloniemi sanoo.

Lux Helsinki on innostanut myös muita kaupungin toimijoita tuomaan valoa ja valotaidetta yllättäviin paikkoihin festivaalin aikana. Muun muassa Ouritsaaren kärjessä olevat maisemapylväät Antin Askeleet olivat valaistuina Lux Helsingin loppuun saakka, HAM valaisi Charles Sandisonin väliaikaisen installaation Language is Dead Tennispalatsin pohjoiselle julkisivulle Suomi 100 -lanseerauksen sekä Lux Helsingin hengessä ja Vanha Kauppahalli juhlisti valoa ja pimeyttä järjestämällä tulishow’n.

– Tähän haluamme kannustaa eri tahoja tulevinakin vuosina, Paloniemi jatkaa.

 

Kuvat: Flowers of Life; Kalle Mustonen – TELLMEHOWDOIFEEL (c) Johanna Kinnari / Rölli Ridanpää & Tero Laine – Light Pipes (c) Kirsi Tuura

 

Festivaalin ohjelma kehittyi oheistapahtumien myötä. Cityn kanssa yhteistyössä toteutettu Lux Eat -ruokatapahtuma oli onnistunut lisä valofestivaalin tarjontaan. Lux Eat keräsi mukaan 25 ravintolaa ja ruokarekkaa, jotka palvelivat nälkäisiä valotaiteen ystäviä. Cityn ja Lux Helsingin yhteistyö jatkuu tulevina vuosina.

– Oli mahtavaa saada lyhyellä varoitusajalla mukaan näin paljon kiinnostavia ja monipuolisia ravintoloita. Monet ravintolat satsasivat tapahtumaan joko sitä varten räätälöidyllä menulla tai omalla valotaiteella. Hienoa, että ihmiset löysivät runsain joukoin ravintolapöytiin ja tapahtuma otettiin hyvin vastaan. Odotamme innolla, mitä keksimme yhdessä ravintoloiden kanssa ensi vuodeksi, Cityn päätoimittaja Panu Jansson sanoo.

Lux Helsinki on osa Helsingin kaupungin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa, ja se rakennettiin juhlavuoden teeman mukaisesti yhdessä kumppaneiden kanssa. Lux Helsingin vuoden 2017 pääpartneri Stora Enso juhlisti festivaalin aikana Suomi 100 -vuotta nimikkoteoksellaan Cube, joka projisoitiin Kanavarannassa sijaitsevan Stora Enson pääkonttorin seinään. Shaderin toteuttama animaatio oli yksi festivaalin kuvatuimmista teoksista.

Cube todella täytti odotuksemme. Oli hienoa nähdä, kuinka teos ilahdutti kaupunkilaisia, omaa henkilöstöämme ja sidosryhmiämme. Tämä oli upea avaus juhlavuodelle, Stora Enson CFO ja Suomen maajohtaja Seppo Parvi sanoo.

 

Kuvat: Shader: Cube; Outi Pieski: Gorži; Petri Tuhkanen: Joukkovoima (c) Johanna Kinnari

 

Lux Helsinki järjestetään seuraavan kerran tammikuun 2018 alussa.


Vastaa Lux Helsingin kävijäkyselyyn

9.1.2017

Lux Helsingin valot ovat sammuneet. Kiitos mahtavalle yleisölle tämän vuoden festivaalista!

Vastaathan kävijäkyselymme, niin voimme tehdä ensi vuoden Luxista vielä paremman. Kyselyyn vastaaminen vie noin viisi minuuttia. Kysely on auki perjantaihin 20.1.2017 asti. Arvomme kaikkien vastanneiden kesken valoaiheisia My Helsinki -kasseja kaikilla herkuilla!

Lux In -valotaiteen näyttely on auki vielä huomenna tiistaina Kaapelitehtaalla klo 15–22. Tervetuloa!

Lux Helsinki 2017, Flowers of Life / Kuva: Johanna Kinnari

Kartta ja infopisteet

6.1.2017

Lux Helsinki -festivaalin infopisteinä toimivat Matkailuneuvonta ja Kaupungintalon Virka-info. Infopisteissä on jaossa karttaesitteitä.

Matkailuneuvonta
Pohjoisesplanadi 19
Aukioloajat tapahtuman aikana:
to 5.1. klo 9–22
pe-su klo 10-22
ma 9.1. 9-22.

Virka-info
Sofiankatu 1 tai Pohjoisesplanadi 11–13
Aukioloajat tapahtuman aikana:
to 5.1. klo 9-22
pe-su 6.-8.1. klo 17-22
ma 9.1. klo 9-22

 

Kartta

Lataa tai tulosta kartta mukaan reitille (avautuu pdf-tiedostona):
– Suomeksi
– Ruotsiksi
– Englanniksi
– Venäjäksi


Audio-opastus Lux-reitille Android-laitteilla

4.1.2017

Voit tutustua Lux Helsingin reittiin suomenkielisen audio-opastuksen avulla, jos sinulla on Android-puhelin. Löydät Glopas-sovelluksen Google Play -kaupasta.

Valitse kansio-painikkeesta avautuvalta listalta Lux Helsinki. Valinnan jälkeen näet teoskohteiden latautuvan kartalle. Laita kuulokkeet korvillesi ja lähde kävelemään teosreittiä kohti. Opastus aktivoituu automaattisesti teoksen läheisyydessä.

Lataa Glopas-pikaopas (pdf) tästä.


Liikenteen poikkeusjärjestelyt Luxin aikaan

28.12.2016

Lux Helsinki -valofestivaali ilahduttaa taas kaupunkilaisia ja matkailijoita tammikuun alussa. Taideteosten rakennus- ja purkutyöt aiheuttavat teosreitillä ja sen välittömässä läheisyydessä liikenteen ja pysäköinnin poikkeusjärjestelyitä 30.12.2016–11.1.2017.

Poikkeukset raitiovaunuliikenteessä 5.–9.1.
Raitiovaunulinjat 1A ja 7A/B siirtyvät poikkeusreiteille päivittäin 5.–9.1. n. klo 16.00 alkaen. Poikkeusreiteillä ajetaan liikennöintiajan loppuun saakka.

Linja 1A ajetaan reittiä:
 …Unioninkatu – Rautatieasema – Mannerheimintie – Bulevardi –
Fredrikinkatu – Laivurinkatu – Tehtaankatu…
Linja 7A/B ajetaan Rautatieaseman kautta, jolloin Kruununhaan reittiosuus jää ajamatta.

Poikkeusreitit kartalla (pdf).

Pysäköintijärjestelyt 30.12.–11.1.
Festivaalin aikaiset poikkeusjärjestelyt pysäköinnissä:

Suosittelemme festivaalille saapumista julkisella liikenteellä, polkupyörällä tai kävellen.
Katso liikenneyhteydet Reittioppaasta.

 


IKEA Suomi ja Aalto-yliopisto vastuullisen energiankulutuksen asialla

21.12.2016

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin opiskelijat toteuttavat Lux Helsinkiin uniikin ja ennennäkemättömän valotaideteoksen. Fotoni viestii valon merkityksestä, herättää pohtimaan jokapäiväistä energiankulutustamme ja inspiroi tekemään vastuullisia valintoja arjessa. Teos toteutetaan yhteistyössä IKEA Suomen kanssa ja valaistaan energiatehokkailla led-valonlähteillä. IKEA Suomen ja Aalto-yliopiston yhteistyö̈ on jatkoa viime vuonna IKEA-tavarataloihin toteutetuille valoinstallaatioille.

”Teoksemme esittelee valo-olennon, Fotonin. Led-lamppujen valon määrän vaihtelu luo illuusion elävästä olennosta. Yhteistyö IKEA Suomen kanssa on vuosikurssillemme hieno tilaisuus oppia valosta ja valosuunnittelusta sekä päästä toteuttamaan tämän mittaluokan installaatio osana kansainvälistä valofestivaalia”, työryhmän koordinaattori, sisustusarkkitehtuurin opiskelija Jenni Inciarte Villaverde sanoo.

Teoksen inspiraationa on ollut pienten asioiden merkitys. Jokainen hetki, hengenveto, polku ja pisara ovat osa suurta kokonaisuutta – planeettaa, jota halutaan suojella. Teos on syntynyt kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, mikä merkitsee hyvää ja huolellista suunnittelua, harkittuja materiaalivalintoja sekä katsomista kauas tulevaisuuteen.

fotoni_web

”Nyt suunniteltava uniikki valotaideteos viestii valon merkityksestä ja inspiroi tekemään vastuullisia valintoja arjessa. Olemme erittäin iloisia tästä yhteistyöstä ja vaikuttuneita siitä, miten luovasti opiskelijat käsittelivät valon ja kestävän kehityksen suhdetta Fotoni-teoksessaan. Toivomme, että teos herättelee katsojia oivaltamaan jokapäiväisen energiankulutuksen vaikutusta ympäristöön”, IKEA Suomen vastuullisuuspäällikkö Tiina Suvanto sanoo.

”Kokemukset aiemmasta yhteistyöstä̈ IKEA Suomen kanssa olivat erittäin antoisat. Tämä̈ yhteistyö̈ on opiskelijoille ainutlaatuinen mahdollisuus pureutua muotoilun keinoin tärkeään kestävän kehityksen teemaan. Samalla opiskelijat pääsevät kurkistamaan suuren, kaupunkitilassa toteutettavan festivaalin tuotantoon sekä̈ esittelemään teostaan niin kotimaiselle kuin kansainväliselle yleisölle”, Aalto-yliopiston tilasuunnittelun professori Pentti Kareoja sanoo.

Lux Helsinki pystyttää Kauppatorille festivaalin ajaksi valokuvaustasanteen, jonka alakertaan Fotoni rakentuu. Tasanteen yhteydessä on myös kahvila.

Lue lisää Fotoni-teoksesta >

#fotoni #IKEAvalaistuminen #vastuullisuus


MTK 100 vuotta kasvua -juhlavuosi avataan Lux Helsingissä

19.12.2016

Teemu Lehmusruusun Maa jalkojemme alla -valoinstallaatio on oodi maaperällemme – teos pohtii ihmisen suhdetta maahan, jonka pinnalla arkinen todellisuutemme tapahtuu. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry on mukana toteuttamassa teosta.

MTK ja valtaosa sen jäsenliitoista ja yhdistyksistä viettää 100-vuotisjuhliaan vuonna 2017. Juhlavuotta vietetään kertomalla kasvutarinoita maaseudun yrittäjistä ja heidän elämistään. Maa jalkojemme alla -teos avaa komeasti vuoden tarkastelemalla kuvataiteen ja runon keinoin sitä, mistä kaikki alkaa: pitkien geologisten prosessien muokkaamasta maasta.

”Teos yhdistelee kuva-arkistomateriaalia, valoinstallointia sekä runoilija Pauliinan Haasjoen Planeetta-kokoelman tekstejä luodakseen tilan, jossa itsestään selvänä ja staattisena pidetty maankamaramme, sen jäljellä oleva monimuotoisuus ja ihmeellisyys, saa hetken itselleen. Ihminen ja maa koostuvat samoista materiaalisuuksista – voimme tieteellisinkin perustein kokea olevamme osa sitä”, kuvataiteilija Teemu Lehmusruusu toteaa.

lehmusruusu_lux_maa-jalkojemme-alla

”Teoksella haluamme virittäytyä pohtimaan ihmisen, luonnon ja luonnonvarojen kestävän hyödyntämisen välisiä suhteita. Taiteen ja kulttuurin kautta haluamme myös juhlistaa ammattiylpeyttä maaseutujen elinkeinoista. Kulttuurin avulla meidän on mahdollista tavoittaa uusia ihmisiä ja herättää keskusteluja uudella tavalla ja uusille kohderyhmille”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kertoo.

”Kulttuuri ja taide ovat vahvoja vaikuttamisen keinoja. Taide herättää tunteita ja rohkaisee keskustelemaan. Julkisessa tilassa esitetty taide pysäyttää hetkeksi kiireisen ohikulkijan. Sen avulla voidaan tavoittaa myös uudenlaisia ryhmiä. Kuva, ääni, video tai teatteriesitys pystyvät viestittämään suuria tunteita, viemään katsojan hetkeksi toiseen maailmaan tai palauttamaan historialliset muistikuvat mieleemme”, Maaseudun Sivistysliiton kulttuurijohtaja Helka Ketonen sanoo.

MTK 100 -ohjelma on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

Lue lisää Maa jalkojemme alla -teoksesta >

#mtk100 #suomi100

kasvutarinoita.fi
mtk.fi


Lux Helsinki houkuttelee kattavalla oheisohjelmalla

15.12.2016

Lux Helsingin ohjelmaa täydentää Lux In -valotaiteen näyttely sekä lukuisat oheistapahtumat. Oheisohjelma sisältää muun muassa Eino Ruutsalon lyhytelokuvia, kineettisen valoteoksen sekä hengähdystauon lapsiperheille Helsingin kaupunginmuseossa. Aikuiselle festivaalikansalle on tarjolla ensi kertaa Suomessa nähtävä Bring Your Own Beamer -klubi sekä Glow-bileet Club Capitalissa. Keskustan ravintoloihin levittäytyvä Lux Eat -ruokatapahtuma houkuttelee festivaalikävijöitä syömään yhdessä.

Lux In -valotaiteen näyttelyssä monipuolista valoestetiikkaa sekä videotaidetta

Toista kertaa järjestettävä Lux In tuo valoa Kaapelitehtaalle. Esillä on ajatuksia herättäviä valotaiteen galleriateoksia tunnetuilta taiteilijoilta sekä Taideyliopiston valosuunnittelun maisteriohjelman opiskelijoiden töitä.

Kaapelitehtaan näyttelystä on tulossa laadukas ja monipuolinen. Taiteilijoidemme teokset täyttävät Merikaapelihallin ja muuntavat sen visuaaliseksi labyrintiksi. Kyseessä on käsittääkseni laajin Suomessa koskaan nähty kattaus valo- ja videotaidetta, Lux Helsingin taiteellisesta suunnittelusta vastaava Matti Jykylä sanoo.

Suomalaisen valotaiteen uranuurtaja Jari Haanperä on mukana Lux In -näyttelyssä kuudella teoksella. Lux Inissä nähdään uusi Merikaapelihalliin suunniteltu teos Light Desk sekä teoksia Haanperän pitkältä, suomalaista valoestetiikkaa uudistaneelta uralta.

Englantilaisen kineettisen kuvanveistäjän teos iskee silmää voimalla ja varmuudella. Blink on motorisoitu silmä, jonka eleetön tuijotus piinaa katsojaa – kunnes räpyttely alkaa. Jim Bond on tullut tunnetuksi interaktiivisista veistoksistaan, joissa ihmisruumiin osat yhdistyvät moottoreihin, elektroniikkaan, sensoreihin ja tietokoneisiin.

Lisäksi Lux Inissä nähdään kahdeksan Teatterikorkeakoulun Valo kuvataiteena -kurssin tuloksena syntynyttä työtä sekä Lantern Parkin perinteiset lyhdyt.

Näyttelyn loput teokset julkistetaan kokonaisuudessaan joulukuun aikana. Lux In on avoinna 1.–10.1. klo 15–22 Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa (Tallberginkatu 1). Näyttelyyn on vapaa pääsy. Lue lisää >

jari-haanpera4valoprojekrori  haanpera

Lux In -teoksia © Jari Haanperä

Klubeja, pop-up-kahviloita ja ohjelmaa koko perheelle

Lux Helsinki tuo ensi kertaa kansainvälisen Bring Your Own Beamer (BYOB) -tapahtumakonseptin Suomeen. BYOB on yhden illan avoin näyttely ja klubi, jossa osallistujat pääsevät täyttämään tyhjän tilan töillään projektoreita käyttämällä. Kaikki on luvallista – kunhan se on projisoitua: videotaiteesta VJ-setteihin, diaesityksistä kotivideoihin. Kyse on valoon pohjautuvasta mediataiteesta. Taiteilija Rafaël Rozendaalin luoma BYOB-tapahtumakonsepti on nähty lähes joka mantereella. Suomen ensimmäinen BYOB järjestetään Kaapelitehtaalla keskiviikkona 4.1. klo 20 alkaen. Ikäraja 18 vuotta. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Helsingin kaupunginmuseossa on tarjolla valohoitoa ja elämyksiä lapsiperheille koko Lux Helsingin ajan. Kaamoshoitolaan voi tulla löhöilemään ja lataamaan virtaa kirkasvalolampuista keskellä pimeintä vuodenaikaa. Museon sisäpihan seinälle heijastetaan suurikokoinen Valopiirustus, joka muuttuu koko ajan. Uv-kynällä tehdyt Salaiset viestit ovat nähtävissä jättikokoisella paperilla vain, mikäli se valaistaan UV-valaisimella. Jaakko Niemelän kiinteä valoteos Shadow heijastaa kaupungin kulkijat kaupunginmuseon sisäpihan seinälle. Valoelämysten lisäksi kannattaa tutustua museon näyttelyihin, jotka ovat Lux Helsingin ajan auki pidennetyin aukioloin, klo 22 asti.

Kaupungintalon juhlasalissa esitetään torstaina 5.1. klo 17 Eino Ruutsalon kuusi kokeellista lyhytelokuvaa. Ruutsalo oli yksi keskeisimpiä suomalaisen videotaiteen pioneereja. Hän oli elokuvaaja, maalari, kuvanveistäjä ja visuaalinen runoilija. Helsingin kaupungintalon aulasta löytyy Eino Ruutsalon vuonna 1971 valmistunut kineettinen taideteos Valoseinä. Metallista, pleksistä ja loisteputkista valmistetun teoksen voi nähdä Lux Helsingin ajan rauhoitetussa ympäristössä.

Lux Helsinki valaisee kaupungin komeimmat julkisivut festivaalin ajaksi. Talven pimeydessä hehkuvaa kokonaisuutta voi ihailla ja kuvata festivaalin ajan Kauppatorilla sijaitsevalta valokuvaustasanteelta. Lasiseinäisen konttirakennelman alakerrassa on Aalto-yliopiston opiskelijoiden toteuttama valoteos Fotoni sekä kahvila, josta saa lämmintä juotavaa. Senaatintorille rakentuu talvinen kahvila-alue, johon voi pysähtyä ihailemaan valaistua Tuomiokirkkoa.

Club Capital järjestää perjantaina 6.1. ja lauantaina 7.1. Glow-bileet, joissa pääsee juhlimaan upean väriloiston keskelle. UV-valoissa hohtavista dekoraatioista vastaa Flowers of Life, jonka teos nähdään Lux Helsingin ajan myös Topelian sisäpihalla. Ikäraja perjantaina 18 vuotta ja lauantaina 20 vuotta.

Myös useat keskustan toimijat osallistuvat valofestivaaliin järjestämällä valoaiheista ohjelmaa. Menovinkkejä löytää festivaalin aikana Lux Helsingin Facebook-sivulta.

Lue lisää oheisohjelmasta >

Lux Eat kannustaa syömään yhdessä

Cityn kanssa yhteistyössä toteutettava Lux Eat -ruokatapahtuma tarjoaa mutkattomia makuelämyksiä 10 €, 30 € ja 50 € hintakategorioissa. Mukana tapahtumassa ovat muun muassa seuraavat festivaalireitillä tai sen lähettyvillä sijaitsevat ravintolat: Bryggeri Helsinki, Gastrobar Emo, Holiday, Ravintola Lyon, Ravintola Kuurna, Ristorante & Taverna Vaelsa ja Roster Helsinki. Tapahtuman ravintolat tunnistaa Lux Eat -tunnuksesta. Kaikki Lux Eat -ravintolat sekä annokset ja menut julkaistaan perjantaina 16.12. Lue lisää >


Plan International Suomi ja Lux Helsinki ovat #tyttöjenpuolella

7.12.2016

Plan International Suomi ja Lux Helsinki edistävät yhdessä maailman tyttöjen ja naisten oikeuksia ja haastavat Luxin kävijät lahjoittamaan työhön kehitysmaiden tyttöjen koulutuksen ja nuorten naisten työllistymisen hyväksi.

Lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi on mukana toteuttamassa Kansalliskirjaston sisäpihalle meksikolaisen taiteilijan Mónica Ruiz Loyolan teosta Absence. Naisten oikeuksia koskettavasti käsittelevän teoksen lähtökohtana on naisten kohtaama sorto Meksikossa, erityisesti Ciudad Juárezin kaupungissa. Ruiz Loyola halusi tehdä runollisen kunnianosoituksen naisille. Teoksen muotokieli rakentui ompelemisen ympärille, sillä moni Ciudad Juárezissa kadonneista naisista työskenteli epäinhimillisissä oloissa hikipajojen ompelimoissa.

”Halusin ottaa rankkaan aiheeseen hieman pehmeämmän, hienovaraisen lähestymistavan: Absence on runoutta sorrettujen naisten puolesta. Runoilija Rocío Cerón kirjoitti teoksessa nähtävän tekstin suoraan tätä installaatiota varten. Olemme kyllästyneet lukemaan uutisista jälleen uusia kertomuksia naisten kohtaamasta väkivallasta”, Mónica Ruiz Loyola kertoo.

Absence

Kuva: Absence Filux-festivaalilla Méxicossa / Mónica Ruiz Loyola

Plan järjestää yhteistyössä Lux Helsingin kanssa kehitysmaiden tyttöjen hyväksi keräyksen, joka liittyy Absence-teoksen teemaan. Festivaalivieraat voivat olla tyttöjen puolella lahjoittamalla työhön tyttöjen koulutuksen ja suojelun parantamiseksi.

”Teos muistuttaa hienosti siitä, miten jokaisella pitäisi olla tasavertaiset mahdollisuudet päättää tulevaisuudestaan. Kehitysmaiden tytöillä ja naisilla näin ei aina ole. Tyttöjen koulutus on yksi parhaista keinoista vähentää köyhyyttä. Koulutettu tyttö voi myöhemmin hankkia itsenäisesti oman toimeentulonsa ja siten päättää omasta elämästään ja pitää huolta oikeuksistaan. Hän myös tutkitusti sijoittaa ansionsa oman perheensä hyväksi”, Plan International Suomen markkinoinnin ja yksityisvarainhankinnan johtaja Kirsi Mettälä sanoo.

Ruiz Loyolan teokset liikkuvat usein henkilökohtaisten ja yhteiskunnallisten aiheiden rajamailla. Absence on nähty aiemmin valofestivaaleilla Espanjassa, Belgiassa ja Meksikossa. ”Valo merkitsee toivoa, valo antaa runolle elämän”, Ruiz Loyola sanoo.

Lastenoikeusjärjestö Plan International haluaa oikeudenmukaisen maailman, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Siksi Plan parantaa erityisesti kehitysmaiden tyttöjen elämää ja suojelua. Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton Plan perustettiin 1937, ja Suomessa toiminta alkoi 1998. Plan työskentelee yli 70 maassa.

”Haluamme olla siellä, missä ihmisetkin ovat. Olemme iloisia yhteistyöstä ja siitä, että voimme yhdessä Lux Helsingin kanssa olla maailman tyttöjen puolella”, Planin Kirsi Mettälä toteaa.

Lue lisää Absence-teoksesta >

Lahjoita valoisampi tulevaisuus tytöille: plan.fi/luxhelsinki


Marimekon Veljekset-kuvio herää eloon Lux Helsingissä

30.11.2016

Marimekon vuosi 2017 on täynnä kiinnostavia yhteistyöhankkeita designin ja taiteen ympärillä Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi. Juhlavuoden aloittaa Lux Helsingin kanssa toteutettava Veljekset-teos, joka heijastetaan Suomen Pankin Kirkkokadun puoleiseen seinään 5.–9.1. Animaatio- ja valoteoksen pohjana on Maija Louekarin Marimekolle suunnittelema Veljekset-kuvio.

Marimekko on vuosikymmenten ajan kulkenut taiteen ja designin rajamaastossa tuoden värejä ja kuvioita sekä käytännöllisiä tuotteita ihmisten arkeen. 100-vuotiaan Suomen kunniaksi Marimekko lanseeraa Veljekset-nimisen kuvion, johon Marimekon nuoren polven kuviosuunnittelija Maija Louekari on kuvannut suomalaisista kansantaruista inspiroituneena metsiemme eläimiä. Lux Helsingissä Veljekset-kuvio herää eloon Maija Louekarin valotaideteoksena. Marimekko haluaa tarjota kaupunkilaisille tarinallisen kokemuksen ja innostaa värikkääseen unelmointiin keskellä pimeintä talvea.

veljekset_web

Havainnekuva teoksesta

Veljekset– animaatio- ja valoteos tuo villin ja eksoottisen Pohjolamme keskelle talvista kaupunkia. Se muistuttaa kaupunkilaisia metsistämme, joissa elää vahvoja, ilmeikkäitä eläimiä edelleen. Suomalaisten kansantarujen päähenkilöiden, niin sanottujen toteemieläinten, inspiroiman Veljekset-kuvion suunnittelin Marimekolle 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Lux Helsinki herättää valoillaan Veljekset-teoksessani eloon sen, mikä painokankaalla on paikallaan”, kuviosuunnittelija Maija Louekari kertoo.

Animaattori ja mallintaja Pekka Tavi oli otettu päästessään työskentelemään pitkän linjan suomalaisen designyrityksen kanssa: ”Marimekon ja Louekarin kuvio inspiroi luontoaiheillaan. Hauskaa on teoksesta välittyvä loppukesän tai alkusyksyn vuodenaika, jossa lehdet lentelevät. Tämä tuo jännittävän kontrastin keskellä pimeintä talvea nähtävään animaatioon: tarjolla on varmasti yllättävä luontokokemus keskellä historiallista Helsinkiä.”

”Suomen 100-vuotisjuhlavuonna luomme rohkeita kuvioita Suomelle. Haluamme rakentaa kotimaallemme ennakkoluulottoman yhdessä tekemisen kautta menestyksekästä tulevaisuutta. Vuoden aikana kutsumme tekijöitä mukaan ja luomme edellytyksiä rohkeisiin tekoihin ja uuden luomiseen yllättävilläkin tavoilla. Olemme innoissamme juhlavuoden aloittavasta valoteosyhteistyöstä kuviosuunnittelijamme Maija Louekarin ja Lux Helsingin välillä. Tällä yhteistyöllä voimme tarjota Helsingin asukkaille ja kaupungissa vieraileville inspiroivan ja valoisan hengähdystauon keskellä talven pimeyttä”, Marimekon toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko sanoo.

Veljekset tuo kiinnostavaa sykettä tammikuiseen Kruununhakaan, kun mielikuvitukselliset kuviot valtaavat Suomen Pankin seinän. Teosta pääsee seuraamaan paraatipaikalta Helsingin Tuomiokirkon tasanteelta.

Lue lisää Veljekset-teoksesta > 


Stora Enso on Lux Helsingin uusi pääpartneri

23.11.2016

Uusiutuvien materiaalien yhtiö Stora Enso on Lux Helsingin vuoden 2017 pääpartneri. Yhdessä Lux Helsingin kanssa Stora Enso juhlistaa satavuotiasta Suomea nimikkoteoksellaan Cube. Stora Enson pääkonttorin seinään projisoitavan teoksen toteuttaa animaatiostudio Shader Oy.

”Sokeripala”-liikanimelläkin tunnettu ikoninen rakennus on olennainen osa suomalaisen metsäteollisuuden historiaa. Rakennuksen suunnittelija Alvar Aalto on omalta osaltaan ollut rakentamassa suomalaista identiteettiä – kuten myös Stora Enso. Kanavaranta 1:ssä sijaitseva rakennus valmistui Enso-Gutzeitin pääkonttoriksi 1962. Nyt rakennus on Stora Enson pääkonttori ja siellä työskentelee noin 300 henkilöä.

Shaderin teoksessa aikanaan intohimoja herättänyt rakennus herää eloon. Väkevä viisiosainen animaatio Cube luo illuusion, jossa analogisuus ja digitaalisuus, luonto ja teknologia sekä perinteet ja nykyaika elävät rinnakkain. Kauppatorin ja Presidentinlinnan puoleisille julkisivuille projisoitavan teoksen jokainen osio on oma kollaasinsa, joissa hyödynnetään perinteisiä ja nykyaikaisia taiteen tekniikoita. Teokseen on sävelletty musiikki ja animaatiota tukeva äänimaisema.

Rakennuksen ja samalla koko Suomen teknologisen kehityksen historia luovat vahvan pohjan teoksen tarinalle. Historian kautta katsotaan myös nykyaikaa ja tulevaisuutta. Suomalaisen luonnon kunnioittaminen ja siitä kumpuava uuden teknologian ja uusiutuvien materiaalien kehittäminen ovat avainasemassa, kun pohditaan Suomen seuraavaa sataa vuotta. Cube kuvaa sitä, miten suomalainen identiteetti ja nyky-Suomi elävät ja minkä päälle ne rakentuvat.

cube

Havainnekuva teoksesta / Shader

”Meille on ilo olla mukana Lux Helsingissä, joka järjestetään heti Suomen itsenäisyyden juhlavuoden alussa. Stora Ensolla ja satavuotiaalla Suomella on tiivis yhteinen historia, ja haluamme olla uusiutuvien materiaalien ratkaisujemme avulla rakentamassa tulevaisuuden Suomea myös seuraavan sadan vuoden aikana”, Stora Enson Suomen maajohtaja Seppo Parvi sanoo.

”Pääkonttorimme nähdään täysin totutusta poikkeavalla tavalla. Modernin teoksen avulla haluamme viestiä Stora Enson muutosmatkasta uusiutuvien materiaalien yhtiöksi”, Seppo Parvi toteaa.

Valotaidefestivaali Lux Helsinki järjestetään yhdeksännen kerran 5.–9.1.2017.

Lue lisää Cube-teoksesta >


Lux Helsingin uusi reitti kiertää Tuomiokirkon ympäri

16.11.2016

Helsingin kaupungin järjestämä valofestivaali Lux Helsinki järjestetään yhdeksännen kerran torstaista maanantaihin 5.–9.1.2017. Lux In -valotaiteen näyttely on Kaapelitehtaalla 1.–10.1.2017.

Lux Helsinki valaisee historialliset arvorakennukset ja hämärät sisäpihat vieden festivaalikävijät idyllisen Kruununhaan kortteleihin. Lux Helsingin uusi reitti kulkee Kauppatorilta Mariankatua pitkin Kruununhakaan, Helsingin yliopiston kortteleissa sijaitsevalle Topelian pihalle ja Kansalliskirjaston sisäpihan kautta takaisin Kauppatorille. Reitin keskipisteenä on Tuomiokirkko, joka valaistaan neljältä sivulta. Katso reittivideo tästä.

Vuonna 2016 Lux Helsinki todisti vetovoimaisuutensa keräten kovasta pakkasesta huolimatta ennätysyleisön valotaiteen pariin. Lux Helsinki sopii koko perheelle ja tapahtumaan on vapaa pääsy. Valoteoksista pääsee nauttimaan päivittäin klo 17–22.

Vuoden 2017 Lux Helsingin reitti vie kävijät historialliseen Helsinkiin: Kauppatorille ja Kruununhakaan. Tiivis reitti antaa mahdollisuuden nauttia valotaiteen lisäksi makuelämyksistä ja kaupunkikulttuurista. Festivaalin oheisohjelma ja ruokatarjonta julkistetaan joulukuussa.

– Lux Helsingin pääreitti vie festivaalikävijät jälleen kerran kohteisiin, joihin ei välttämättä tule arkisin poikettua. Viime vuosien menestys sekä kumppaniyritysten määrän kasvu ovat mahdollistaneet Lux Helsingin mielenkiintoisen sisällön kehittämisen monella tapaa. Valon positiivinen vaikutus hyvinvointiin keskellä pimeintä vuodenaikaa on tunnistettu, ja haluamme tarjota siihen mahdollisuuden valotaiteen keinoin, Lux Helsingin festivaalijohtaja Ilkka Paloniemi sanoo.

Lux Helsinki valaisee kaupungin kuvatuimman siluetin  

Valo-, media- ja kuvataiteilijat Suomesta, Hollannista ja Meksikosta toteuttavat tapahtuman pääreitille yhteensä 15 teosta. Lisäksi Lux In -valotaiteen näyttelyssä nähdään monipuolinen valikoima teoksia. Voit tutustua kaikkiin teoksiin osoitteessa luxhelsinki.fi.

Ensimmäistä kertaa Lux Helsingin historiassa Tuomiokirkon kaikki neljä sivua pääsevät osaksi valoteosta. Tarja Ervastin Domus 360° – Neljä kotia on koettavissa jokaisesta ilmansuunnasta, läheltä ja kaukaa. Tornin kirkas valaistus loistaa kauas, ja lähietäisyydeltä teosta voi tarkastella Senaatintorilta, Unioninkadulta ja Kirkkokadulta sekä kirkon ylätasanteilta.

Lux Helsinki valaisee Kauppatorin komeimmat julkisivut festivaalin ajaksi. Kaupungintalon, Ruotsin suurlähetystön, Korkeimman oikeuden palatsin sekä Presidentinlinnan fasadit loistavat merelle päin taustallaan niin ikään valaistu Tuomiokirkko. Talven pimeydessä hehkuvaa upeaa kokonaisuutta voi ihailla ja kuvata Kauppatorille rakennettavalta valokuvaustasanteelta.

Stora Enson pääkonttorin Kauppatorin ja Presidentinlinnan puoleisille julkisivuille projisoidaan väkevä videoteos Cube. Viisiosainen animaatio luo illuusion, jossa analogisuus ja digitaalisuus, luonto ja teknologia sekä perinteet ja nykyaika elävät rinnakkain.

flowersoflife_web     domus360_ikuisuus

Kuviosuunnittelija Maija Louekarin Veljekset-kuosista animoitu valoteos heijastetaan Suomen Pankin Kirkkokadun puoleiseen seinään. Kuvioiden inspiraationa ovat olleet suomalaisten kansantarujen päähenkilöt, niin sanotut toteemieläimet, jotka animaatio laittaa liikkeelle.

Topelian sisäpihalla Helsingin yliopiston korttelissa nähdään Flowers of Life -kollektiivin työ, joka huokuu mystisyyttä ja valon maagista hohtoa. Ilmassa leijuvista kuvioista muodostuva kokonaisuus on värien ilottelua ja muotojen juhlaa.

Kansalliskirjaston sisäpihalla nähdään meksikolaistaiteilija Mónica Ruiz Loyolan runollinen ja koskettava teos Absence. Teoksen lähtökohta on naisten kohtaama sorto Meksikossa, erityisesti naisiin kohdistuva systemaattinen väkivalta Ciudad Juárezin kaupungissa. Teoksen muotokieli rakentuu ompelemisen ympärille, sillä moni Ciudad Juárezissa sorretuista naisista työskenteli epäinhimillisissä oloissa hikipajojen ompelimoissa. Teos on nähty aikaisemmin valofestivaaleilla muun muassa Espanjassa, Belgiassa ja Meksikossa.

Senaatintorilla nähdään kaksi interaktiivista teosta, jotka kutsuvat yleisön leikkimään ja havainnoimaan valoa yhdessä. Petri Tuhkasen Joukkovoima-teos herää eloon, kun ihmiset astuvat vaa’an päälle. Mitä enemmän ihmisiä vaa’alle nousee, sitä intensiivisemmäksi valon väri muuttuu. Rölli Ridanpään ja Tero Laineen Light Pipes -teoksessa valo ja ihmisten vuorovaikutus kuvastavat kaupungin moninaisia mahdollisuuksia. Teos koostuu kupariputkesta ja venttiileistä, joilla säädetään hehkulamppujen kirkkautta.

Lisäksi teoksia nähdään muun muassa Espan lavalla, Ritarihuonella, Tuomiokirkon tapulissa ja kappelissa sekä Torikortteleissa. Katso kaikki teokset ja teospaikat tästä.

Lux In -valotaiteen näyttely Kaapelitehtaalla

Toista kertaa järjestettävä valotaiteen näyttely Lux In tuo Kaapelitehtaalle monipuolisen valikoiman teoksia tunnetuilta taiteilijoilta sekä Taideyliopiston valosuunnittelun maisteriohjelman opiskelijoiden töitä. Näyttelyssä on esillä myös perinteisen Lantern Park -lyhtypuiston lyhtyjä. Lux In -valotaiteen näyttely vastaa yleisöpalautteeseen pidentämällä tapahtuman kokonaiskestoa kymmeneen päivään. Näyttelyn tekijät ja teokset julkistetaan joulukuussa. Lux In on avoinna sunnuntaista tiistaihin 1.–10. tammikuuta Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa. Näyttelyyn on vapaa pääsy.


Lux Helsinki paljastaa kolme teosta tulevalta reitiltä

3.11.2016

Helsingin kaupungin järjestämä valofestivaali Lux Helsinki järjestetään yhdeksännen kerran 5.–9.1.2017. Lux In -valotaiteen näyttely on Kaapelitehtaalla 1.–10.1.2017.

Lux Helsinki -valofestivaali on yksi Helsingin kaupungin näyttävimmistä panostuksista vuodenvaihteessa alkavaan Suomi 100 -juhlavuoteen. Festivaalia rakennetaan juhlavuoden teeman mukaisesti yhdessä kumppaneiden kanssa.

Yhteistyökumppaneina vuonna 2017 ovat muun muassa Stora Enso, Marimekko ja Plan International Suomi. 

Lux Helsingin tavoitteena on ollut kävijäkokemuksen parantaminen. Vuoden 2016 festivaalin aikana tehty kävijäkysely paljasti, että tavoitteeseen on päästy. Festivaaleilla kävi yli puoli miljoonaa vierasta, ja 99 % vastaajista antoi Lux Helsingille hyvän tai erinomaisen arvosanan.

Nyt Lux Helsinki tekee kumppaneidensa kanssa entistä vahvempaa sisältöyhteistyötä. Se tarkoittaa, että kumppani ja taiteilija saatetaan vuoropuheluun, jonka seurauksena syntyy vaikuttavia teoksia ja elämyksiä. Uudet kumppanuudet mahdollistavat festivaalin kehittämisen ja entistä näyttävämmän ohjelmiston vuodelle 2017.

– On ollut hienoa huomata, kuinka innokkaasti eri alojen yritykset lähestyvät Lux Helsinkiä. Suosittu valofestivaali tarjoaa kumppaniyrityksille mahdollisuuden tulla esille taiteen keinoin, ja se tuo sekä yritykselle että tapahtumalle uudenlaista sisältöä ja näkyvyyttä, Visit Helsingin kumppanuuspäällikkö Leena Lassila sanoo.

Stora Enson Cube

Stora Enso on Lux Helsinki 2017:n pääpartneri. Stora Enso juhlistaa valofestivaalin aikana satavuotiasta Suomea nimikkoteoksellaan Cube, joka projisoidaan Kanavarannassa sijaitsevan Stora Enson pääkonttorin seinään. Nimikkoteoksen toteuttaa animaatiostudio Shader Oy.

– Lux Helsinki -festivaalin aikana pääkonttorimme nähdään täysin totutusta poikkeavalla tavalla. Modernin teoksen avulla haluamme viestiä Stora Enson muutosmatkasta uusiutuvien materiaalien yhtiöksi, Stora Enson Suomen maajohtaja Seppo Parvi sanoo.

– Meille on ilo olla mukana Lux Helsingissä, joka järjestetään heti Suomen itsenäisyyden juhlavuoden alussa. Stora Ensolla ja satavuotiaalla Suomella on tiivis yhteinen historia, ja haluamme olla rakentamassa tulevaisuuden Suomea myös seuraavan sadan vuoden aikana, Parvi sanoo.

storaenso

Marimekon Veljekset

Lux Helsinki herättää eloon Marimekon kuviosuunnittelija Maija LouekarinVeljekset-kuosin valon ja animaation avulla. Veljekset on Marimekon Suomi 100 -nimikkokuosi.

– Olemme innoissamme Maija Louekarin ja Lux Helsingin valoteosyhteistyöstä. Sen avulla voimme tarjota Helsingin asukkaille ja kaupungissa vieraileville matkailijoille valoisan hengähdystauon heti juhlavuoden alussa, Marimekon toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko sanoo.

Tekoja, joilla on merkitystä

Lux Helsinki ja lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi tuovat Kansalliskirjaston sisäpihalle meksikolaisen taiteilijan, Mónica Ruiz Loyolan, runollisen ja koskettavan teoksen Absence. Teos kertoo naisten huonoista työolosuhteista massatuotantotehtaissa Meksikossa.

– Tyttöjen koulutus on yksi parhaista keinoista vähentää köyhyyttä. Koulutettu tyttö voi hankkia itsenäisesti oman toimeentulonsa ja päättää siten omasta elämästään ja pitää huolta oikeuksistaan, Plan International Suomen markkinoinnin ja yksityisvarainhankinnan johtaja Kirsi Mettälä sanoo.

Plan International Suomi järjestää yhteistyössä Lux Helsingin kanssa lahjoituskampanjan, joka liittyy Absence-teoksen teemaan: se kannustaa festivaalivieraita olemaan tyttöjen puolella ja tukemaan heidän koulutustaan. Teema on tärkeä Lux Helsingille, sillä vuonna 2017 sen ohjelmistossa on useita naistaiteilijoiden töitä.

Valoa ulkona ja sisällä

Lux Helsingin kumppaneiden teokset antavat vihjeitä tulevasta reitistä. Valofestivaali levittäytyy ympäri historiallista Helsinkiä 5.–9.1.2017. Valofestivaalia täydentää Lux In -valotaiteen näyttely Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa 1.–10.1.2017.

Festivaalin reitti ja kaikki loput teokset julkistetaan marraskuussa. Lux Helsinki sopii koko perheelle ja tapahtumaan on vapaa pääsy.


Lux Helsinki -valofestivaali onnistui yli odotusten pakkassäästä huolimatta

11.1.2016

Kahdeksatta kertaa 6.–10. tammikuuta 2016 järjestetty valofestivaali Lux Helsinki täytti Helsingin keskustan festivaalista haltioituneilla ihmisillä. Yleisön palautteessa korostui tapahtuman ainutlaatuinen tunnelma, jossa yhdistyvät yhteisöllisyys, pakkassään kirpeys ja upeat valoteokset. Festivaalia vietettiin osin lähes 25 miinusasteen säässä. Tapahtuma keräsi Helsingin keskustaan yli puoli miljoonaa kävijää viiden päivän aikana. Lux Helsingin järjestää Helsingin kaupunki ja tapahtumaan on vapaa pääsy.

Festivaalilla nähtiin eurooppalaisten valofestivaalien hittiteoksia sekä kotimaisten taiteilijoiden tilausteoksia. Taiteilijat Suomesta, Belgiasta, Kanadasta ja Ranskasta toteuttivat tapahtumaan yhteensä 16 valoteosta. Valoteoksia nähtiin reitillä Ateneumin taidemuseo, Senaatintori, Esplanadin puisto, Vanha kirkkopuisto ja Annankatu.

Tärkeimpänä tavoitteena vuoden 2016 festivaalilla oli kehittää yleisön kävijäkokemusta muun muassa selkeyttämällä reittiä ja parantamalla opastusta. Festivaali monipuolistui myös katuruoan, yhteistyöravintoloiden ja -kahviloiden sekä oheisohjelman myötä. Reitin varrella olevat kahvilat ja ravintolat olivat täynnä erityisesti viikonloppuna ja myös katuruokatarjonta oli suosittua pakkasesta huolimatta.

 

”Tapahtumat ovat tärkeässä roolissa Helsingin kaupungin strategiassa ja niillä on suuri merkitys matkailulle. Lux Helsinki on talven vetonaula, ja tämän vuoden ennätysyleisö kertoo siitä, että kaupungin on tärkeää järjestää kaikille avoimia ja maksuttomia tapahtumia. Ne saavat seudun asukkaat liikkeelle ja tarjoavat kiinnostavaa ohjelmaa myös vierailijoille”, sanoo Visit Helsingin toimitusjohtaja Tuulikki Becker.

”Valon vetovoima on niin suuri, että pakkanenkaan ei pelota festivaaliyleisöämme! Kävijöiden palaute otettiin huomioon festivaalin kehittämisessä toimivammaksi ja olemme saaneet siitä paljon kiittävää palautetta. Näin kaamosaikaan valon tarve on suuri”, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Ilkka Paloniemi.

”Lux Helsinki kiinnostaa myös kansainvälisesti: tänä vuonna festivaalilla vieraili johtajia mm. Lyonin, Mexico Cityn, Prahan, Tallinnan ja Hildesheimin valofestivaaleilta. Kenties suomalaisia valoteoksia nähdään jatkossa kansainvälisillä festivaaleilla enemmänkin”, jatkaa Paloniemi.

 

Koostevideo tapahtumasta julkaistaan keskiviikkona 13. tammikuuta Lux Helsingin verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Festivaali järjestetään seuraavan kerran tammikuun alussa 2017.

Vastaa Lux Helsingin kävijäkyselyyn! Vastata voi perjantaihin 15.1.2016 asti. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan valoaiheinen Helsinki-kassi. Tutkimuksen toteuttaa Sponsor Insight.

Lux Helsingin vuoden 2016 kuvat löytyvät galleriasta.


Info-sivu tarjoaa vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin

1.1.2016

Mistä löytyy lähin pankkiautomaatti? Missä on lähin wc? Miten tapahtumaan kannattaa pukeutua? Mistä saa tapahtuman esitteen? Mistä löytyvät tapahtuman infopisteet?

Miksi festivaali kestää vain viisi päivää? Kuka valitsee festivaalin teokset ja oheisohjelman?

Info-sivulta löydät vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin!

INSTAGRAM