Partner

HUVUDPARTNER

Stora Enso

Stora Enso är huvudpartner för ljusfestivalen Lux Helsinki. Lux Helsinki utgör en del av programmet under Finlands självständighets 100-årsjubileum 2017 och genom att delta i organiseringen av evenemanget vill Stora Enso fira det hundraåriga Finland. Med verket Cube visar sig Stora Ensos ikoniska huvudkontor i ett nytt ljus.

Stora Enso är en global leverantör av förnybara material för förpacknings-, biomaterial-, virkesprodukt- och pappersindustrin och har som mål att ersätta icke förnybara material genom att skapa och utveckla nya produkter och tjänster som bygger på trä och andra förnybara material.  Stora Enso sysselsätter cirka 26 000 personer i över 35 länder.

storaenso

 

PARTNER

Marimekko

Marimekko skapar under Finlands 100-årsjubileumsår djärva mönster för Finland. Under året inbjuder Marimekko till och skapar förutsättningar för djärva gärningar och nyskapande också på överraskande sätt. Ljusverkssamarbetet med Lux Helsinki inleder jubileumsåret. Lux Helsinki väcker med ljus och animation liv i mönstret Veljekset (sv. Bröder), som designats av mönsterdesignern Maija Louekari. Marimekko lanserar Veljekset för att fira jubileumsåret Finland 100 år.

Marimekko är ett finländskt designföretag, som är känt främst för sina särpräglade mönster och färger. I bolagets produkturval ingår förstklassiga kläder, väskor och accessoarer samt varor för hem från inredningstextilier till kärl.

mm_logo_1080x19201_88973

 

IKEA Finland

Kärnan i IKEA-konceptet är viljan att erbjuda heminredningsvaror till oss vanliga människor. Målet uppnås genom att i varorna kombinera funktionalitet, kvalitet, snyggt utseende och verklig valuta för pengarna – följande principerna för hållbar utveckling. IKEA-konceptet inverkar på allt från planering, inköp, distribution och förpackning till affärsmodellen. IKEA Finland vill att dess verksamhet har en positiv inverkan på människor och miljön. IKEA Finlands mål är att ge människorna en bättre vardag.

Lux Helsinki och IKEA Finland uppför tillsammans på Salutorget en fotograferingsställning och på den kan man se Aalto-universitetets studenters ljusverk.

 

nätverkpartner

Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK

MTK, centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter, är en fack- och intresseorganisation för lantbrukare, skogsägare och landsbygdsföretagare. Det som förenar yrken och näringar inom vår medlemskår är att de baserar sig på förnybara naturresurser och på att de utnyttjas hållbart och ekonomiskt.

mtk

 

Plan International Suomi

Plan International Finland och Lux Helsinki vill tillsammans främja rättigheterna för världens flickor och kvinnor samt utmanar dem som besöker evenemanget att ge donationer för att stödja flickors utbildning i utvecklingsländer och unga kvinnors sysselsättning.

Plan International är en av de största och äldsta organisationerna som arbetar för barnens rättigheter. Plan är en religiöst och politiskt obunden organisation som förbättrar livet och skyddet av barn, i synnerhet flickor, i 70 länder.

Plan deltar i genomförandet av Mónica Ruiz Loyolas verk Absence.

plan

 

City

City har varit en budbärare för stadskultur redan i 30 år. 
City är ett webbmedium som tolkar stadens puls och berättar först om nya restauranger, evenemang och fenomen.

City är Lux Helsinkis officiella samarbetspart inom matutbud med sin Lux Eat –helhet.

city

 

Basso

Lux Helsinkis mediepartner är Bassoradio.

Bassoradio är ett mediehus med flera plattformar och det fokuserar på urban stadskultur och ny dansmusik. Bassoradio är känt för sin mångsidiga programkarta, sitt djärva innehåll och djupa förhållande till sina lyssnare, för dem är Bassoradio mer än en radiokanal – den är en livsstil.

basso-logo-final_musta

 

produktionspartner 

Bright

Bright Finland är den ledande experten inom eventteknik i Finland och teknikleverantör till Lux Helsinki.
 
Bright Finlands kärnkompetenser är planering av ljus-, ljud- och bildteknik och tekniska lösningar för evenemang samt uthyrning, import och försäljning av utrustning. Förutom företags- och idrottsevenemang samt festivaler medverkar Bright Finland även i flera teater- och TV-produktioner. Bright Finland erbjuder även design av grafiskt innehåll, videoproduktioner och webcast-tjänster.

Bright

 

Shader

Shader Oy är en animationsstudio i Helsingfors som producerar högklassiga animationer för en mängd olika behov.

Shaders utbud omfattar produkt- och rumsvisualiseringar, barnanimationer, presentationsvideor för företag och produkter samt planering och produktion av visuellt innehåll för evenemang och olika medier.

Shader

 
 
 

Sun Effects

Sun Effects är ett planerings- och produktionskollektiv från Helsingfors som är specialiserade på ljus och visualisering. Sun Effects har svarat för Lux Helsinkis program, produktion och genomförande sedan 2012. Bland kollektivets andra projekt finns bl.a. Flow Festival, uppstartsevenemanget Slush och Borgbackens ljuskarneval. Sun Effects arbeten har visats i över trettio länder och på fem kontinenter.

Sun Effects