Oheisohjelma

BYOB (Bring Your Own Beamer)

Ke 4.1. klo 20–24
Kaapelitehdas (Tallberginkatu 1)

Lux Helsinki tuo ensi kertaa kansainvälisen Bring Your Own Beamer (BYOB) -tapahtumakonseptin Suomeen. BYOB on yhden illan näyttely, jossa osallistujat pääsevät täyttämään tyhjän tilan töillään projektoreita käyttämällä. Kaikki on luvallista – kunhan se on projisoitua: videotaiteesta VJ-setteihin, diaesityksistä kotivideoihin. Kyse on valoon pohjautuvasta mediataiteesta.

Kutsumme kaikki aiheesta kiinnostuneet oman projisointinsa, demonsa tai valmiin projektinsa kanssa Kaapelitehtaalle keskiviikkona 4.1. klo 20 alkaen. Paikalle voi tulla myös nauttimaan ilmapiiristä ja tapaamaan uusia ihmisiä!

BYOB-konseptin on luonut taiteilija Rafaël Rozendaal. Ensimmäinen BYOB järjestettiin Berliinissä ja tapahtumia on nähty lähes joka mantereella, muun muassa New Yorkissa, Kapkaupungissa, Moskovassa ja Tokiossa.

Ohjeet:
– Saavu paikalle klo 20–23.30
– Paikka: Kaapelitehdas (Tallberginkatu 1), Valssaamo ja Puristamo
– Ota mukaan oma projektorisi (videotykki, diaprojektori tms.) ja tarvittavat laitteet/välipiuhat
– Tarjoamme käyttöön myös muutaman projektorin, joiden kautta voi esittää materiaalia omalta tietokoneelta
– Paikalla pistokkeita, musiikkia ja baari
– Ikäraja 18 vuotta

Tapahtuma on esteetön.

Tapahtuma Facebookissa >

byobworldwide.com

Kaapelitehtaalla on mahdollisuus tutustua myös Lux In -näyttelyyn klo 22 saakka.

 

Valokuvaustasanne ja kahvila Kauppatorilla

Lux Helsinki valaisee kaupungin komeimmat julkisivut festivaalin ajaksi. Talven pimeydessä hehkuvaa kokonaisuutta voi ihailla ja kuvata festivaalin ajan Kauppatorilla sijaitsevalta valokuvaustasanteelta. Lasiseinäisen konttirakennelman alakerrassa on Aalto-yliopiston opiskelijoiden toteuttama valoteos Fotoni sekä kahvila, josta saa lämmintä juotavaa.

Lue lisää Fotonista >

 

Eino Ruutsalo: Valoseinä (1971)

Helsingin kaupungintalo
Pohjoisesplanadi 11–13

Helsingin kaupungintalon aulasta löytyy Eino Ruutsalon vuonna 1971 valmistunut kineettinen taideteos Valoseinä. Metallista, pleksistä ja loisteputkista valmistettu teos kuuluu jokaisen helsinkiläisen omaan taidekokoelmaan, josta HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta. Lux Helsingin ajan voit nähdä teoksen rauhoitetussa ympäristössä.

Eino Ruutsalo (1921–2001) työskenteli eri taiteen lajien parissa ja niiden rajoilla. Hän teki niin maalauksia, veistoksia kuin kokeellisia elokuvia. Kineettisissä teoksissaan hän tutki liikkeen vaikutusta katsojaan, pintojen heijastuskykyä ja valoa.

Helsingin kaupungintalon aulan taideteoksesta järjestettiin julkinen kilpailu vuonna 1969. Kilpailu ratkesi vuonna 1970. Kaupungintalon saneerauksesta vastanneen arkkitehti Aarno Ruusuvuoren esityksestä Eino Ruutsalolta tilattiin teos, jonka taiteilija kehitti lunastussijan saavuttaneen kilpailuehdotuksen pohjalta.

Monumentaalinen valokineettinen teos Valoseinä julkistettiin kaupungintalon aulassa vuonna 1971. Sähkömoottoreilla toimiva teos koostuu yhteensä kahdeksasta tummasta vitriniistä, joissa pyörivät valaistut rattaat synnyttävät vaihtuvia varjokuvioita. Kuviot heijastuvat teoksen pinnassa olevaan lasiin.

 

Eino Ruutsalon elokuvia

To 5.1. klo 17
Helsingin kaupungintalon juhlasali
Pohjoisesplanadi 11–13

Kaupungintalon juhlasalissa esitetään kuusi Eino Ruutsalon kokeellista lyhytelokuvaa. Ruutsalo oli yksi keskeisimpiä suomalaisen videotaiteen pioneereja. Hän oli elokuvaaja, maalari, kuvanveistäjä ja visuaalinen runoilija.

Näytöksen elokuvat:
Kineettisiä kuvia (1962)
Kotka (1962)
Kaksi kanaa (1963)
Hyppy (1965)
Food (1968)
Tämäkö on Teddy-karhun maailma? (1969)

Elokuvien kesto yht. 33 minuuttia.

Maksuttomia lippuja näytökseen on saatavilla rajallinen määrä Helsingin kaupungintalon aulan Virka-infosta 2.1. alkaen.

 

Helsingin kaupunginmuseossa elämyksiä lapsiperheille

Aleksanterinkatu 16

Helsingin kaupunginmuseossa on tarjolla valohoitoa ja elämyksiä lapsiperheille. Valoelämyksiä voi tulla kokemaan klo 17–22. Myös Helsingin valitut palat -näyttelyllä, Lasten kaupungilla, Aikakoneella ja aistikokemus Hajulla on pidennetyt aukioloajat klo 22 asti Lux Helsingin ajan.

Jaakko Niemelän kiinteä valoteos Shadow heijastaa kaupungin kulkijat Helsingin kaupunginmuseon sisäpihan seinälle.

Kaamoshoitola
Tule lataamaan lisää virtaa keskellä pimeintä vuodenaikaa! Kaamoshoitola on rentoutumiskeidas, josta löytyy mittava arsenaali kirkasvalolamppuja, mukavia löhöilytyynyjä ja soljuvaa ambient-musiikkia.
Idea: Simo Koivunen
Valaisimet: Innolux oy

Valopiirroksia
Miltä näyttää, kun piirretään valolla? Museon sisäpihan seinälle heijastetaan suurikokoinen valopiirustus, joka muuttuu jatkuvasti. Ohi kulkevien varjot tulevat osaksi piirustusta.
Idea: Tuukka Toijanniemi

Salaiset viestit
Kirjoita tai piirrä oma salainen viestisi jättikokoiselle paperille! Uv-kynällä tehtyä viestiäsi ei kukaan voi nähdä paljaalla silmällä. Jos haluat paljastaa salaiset viestit, sinun täytyy valaista paperi uv-valaisimella.
Idea: Essi Santala

helsinginkaupunginmuseo.fi

 

Capital Glow Party

Perjantaina 6.1. ja lauantaina 7.1. klo 22–04
Club Capital, Fredrikinkatu 51

Minne mennä, jos haluaa jatkaa iltaa ystävien kanssa Lux Helsinki -kierroksen jälkeen?
Club Capital järjestää perjantai- ja lauantai-iltana Glow-bileet, joissa pääsee juhlimaan upean väriloiston keskelle. UV-valoissa hohtavista dekoraatioista vastaa Flowers of Life, jonka taideteos on Lux Helsingissä Topelian sisäpihalla.

Tervetuloa nauttimaan unohtumattomasta bilekokemuksesta Kampissa sijaitsevaan Club Capitaliin!

Perjantaina liput ovelta 13 € sisältäen narikkamaksun, ikäraja 18.
Lauantaina liput ovelta 15 € sisältäen narikkamaksun, ikäraja 20.

clubcapital.fi