Lux In

Toista kertaa järjestettävä valotaiteen näyttely Lux In tuo Kaapelitehtaalle monipuolisen valikoiman teoksia minimalistisista töistä videotaiteeseen. Esillä on sekä uusia että jo aikaisemmin esillä olleita teoksia tunnetuilta taiteilijoilta sekä Taideyliopiston valosuunnittelun maisteriohjelman opiskelijoiden töitä.

Lux In on avoinna 1.–10.1. klo 15-22 Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa (Tallberginkatu 1).
Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Lataa näyttelyn pohjakartta (pdf) tästä.

Yhteistyössä: Kaapelitehdas, Studiotec Oy, MUU Galleria

Teokset:

Timo A. Aalto: Light Noise
Valkoisella kohinalla tarkoitetaan satunnaista äänisignaalia, jossa esiintyvät arvot eivät ole riippuvaisia toisistaan. Light Noise -teoksessa rinnastetaan valo ja ääni – taajuus ja spektri. Timo A. Aalto on salolainen valosuunnittelija ja -taiteilija, jonka töitä on nähty niin teatteriproduktioissa kuin kaupunkiympäristössä. Töissään hän etsii uusia keinoja päästä valolliseen ytimeen.

lightnoise

Jim Bond: Blink
Englantilaisen kineettisen kuvanveistäjän teos iskee silmää voimalla ja varmuudella. Blink on motorisoitu silmä, jonka eleetön tuijotus piinaa katsojaa – kunnes räpyttely alkaa.  Jim Bond on tullut tunnetuksi interaktiivisista veistoksistaan, joissa ihmisruumiin osat yhdistyvät moottoreihin, elektroniikkaan, sensoreihin ja tietokoneisiin.

Meri Ekola ja Marc Melià: Cycles
Cycles pureutuu näkö- ja kuuloaistien väliseen yhteyteen. Nämä aistit rakentavat jokapäiväistä kokemusmaailmaamme tiiviissä yhteistyössä, mutta vain harvoin kiinnitämme tietoisesti huomiota niiden keskinäiseen suhteeseen. Teos pohjaa kysymykseen, kuinka auditiivisten ja visuaalisten impulssien eriytyminen vaikuttaa tulkintaamme ympäristöstämme. Teoksessa valo ja ääni luovat muutoksessa olevan meditatiivisen tilan ja ohjaavat kävijän tämän kysymyksen äärelle.
Teoksen toteuttamista on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Jari Haanperä:

Light Projektor
Light Test 157
Light Test 3a
Light Desk
Concert Screen

Suomalaisen valotaiteen uranuurtaja Jari Haanperä on mukana näyttelyssä viidellä teoksella. Haanperän taiteellinen työskentely perustuu valoon, ääneen ja liikkuvaan kuvaan. Teokset pohjaavat sekä analogiseen tekniikkaan että digitaalisiin työmenetelmiin. Lux Inissä nähdään uusi Merikaapelihalliin suunniteltu teos Light Desk sekä teoksia Haanperän pitkältä uralta. Haanperä juhlistaa 60-vuotispäiväänsä Lux In -näyttelyllä.

Yhteistyössä: Airam

haanpera

Liubov Moskvina: Travelling Light
Travelling Light pyrkii esittämään valon kauneuden puhtaimmillaan, ilman kontekstia ja näkyviä valonlähteitä. Pimeässä tilassa leijaileva punainen valonsäde lumoaa ja kutsuu katsojan hiljaiseen vuoropuheluun. Teos on nähty aiemmin Flux Light Art Series -kollektiivin näyttelyissä Saksassa ja Tunisiassa.

travellinglight

Teemu Määttänen: Red Chair
Red Chair (2006) -installaatiossa tyhjä tuoli täyttyy liikkeen, varjojen ja valojen muistoilla. Helsinkiläinen mediataiteilija Teemu Määttänen tutkii töissään animoidun kuvan ja tilan suhdetta. Määttäsen NOISESCAPE nähtiin vuoden 2014 Lux In -näyttelyssä. Parhaillaan Määttänen työskentelee interaktiivisten audiovisuaalisten soitinten parissa säveltäjä Ilkka Niemeläisen kanssa.

Janne Parviainen: Valomaalauksia
Janne Parviaisen valomaalauksissa ympäröivä todellisuus muuttuu maagiseksi valomaailmaksi. Parviainen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista valomaalaajista. Hänen töitään on julkaistu muun muassa National Geographicissa, The Guardianissa ja Wiredissä. Lux Inissä nähdään teokset Dhamma, Karma ja World On Our Shoulders.

janne-parviainen_karma

Pink Twins: Overlook
Mahdoton arkkitehtuuri, muinainen hautausmaa ja henkisesti epävakaat kausityöntekijät ovat elementtejä, jotka yhdistyvät Overlook-hotellissa Stanley Kubrickin Hohdossa. Animaatiovinjetissään Pink Twins sekoittaa mukaan painovoiman ja tila-aika-jatkumon häiriöt ja keittää kokoon hienovaraisen annoksen kosmista kauhua. Overlook nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa Lux Inissä.

pinktwins

Antti Pussinen: Lissajous
Lissajous on audiovisuaalinen installaatio, jossa reaaliaikaisesti syntyvä syntetisoitu äänimaisema tehdään näkyväksi muokatuilla putkitelevisioilla. Prosessi sähköstä ääneksi ja kuvaksi on analoginen ja sisältää pieniä määriä kohinaa ja virheitä johtuen taustasäteilystä, magneettikentistä ja sähköverkon vaihteluista. Näin ollen teos on koko ajan erilainen ja elävä.

Ishmail Sandstroem: Mandala
Vuoden 2015 Lux Helsingistä tuttu Mandala palaa. Mandalan materiaalina ovat diabetestarvikkeet – insuliinikynät, ruiskut ja piikit, sokeriliuskat sekä testineulat – jotka on valaistu led-valoin. Ishmail Sandstroem uskoo, että mandalan – sanskriitin kielellä ympyrän, keskuksen tai yhteyden – avulla on mahdollista nähdä kauhistuttava kauniina ja pelottava pelastavana. Sandstroem toteuttaa Lux In -näyttelyyn uuden Mandalan.

mandala

SWÄG (Joonas Toivonen & Marko Vierimaa): Imaginary Mappings
Imaginary Mappings on kolmiosainen teos, jonka teemana on abstrakti dystopia. Teos koostuu kolmesta taulusta ja niihin projisoidusta sisällöstä sekä äänimaisemasta. Projektorein toteutettu fasadimappaus on näyttävimpiä uuden visuaalisen kulttuurin muotoja. Imaginary Mappings tavoittelee samaa efektiä erilaisesta näkökulmasta. Teos on esillä ensimmäisen kerran Lux In -näyttelyssä.

swag

Joonas Tikkanen: HUE
Joonas Tikkasen kineettisessä valoteoksessa yhdistyvät valon liike, heijastukset ja varjot. HUEn kirkas LED-valolähde vaeltaa luoden sävyjä ja varjoja veistoksellisen kennorakennelman kautta. Tikkanen on kansainvälistä uraa tekevä valo-, video- ja lavastussuunnittelija, jonka työnjälkeä on viimeksi nähty WHS-ryhmän Cutting Edge -esityksessä.

Kai van der Puij: 11,5 Hz
Valoteos 11,5 Hz tutkii valon ja sen liikkeen olemusta. Valokuitukaapelia pyörittää sähkömoottori, jonka nopeutta säätää taajuusmuuttaja. Pyörimisnopeus määrää valokuidun muodostaman muodon. Tässä teoksessa taajuudeksi on valittu 11,5 hertsiä, joka vastaa pyörimisnopeutta 345 kierrosta minuutissa. Kyseinen nopeus muodostaa pyöriessään kaksi valopalloa. 11,5 Hz nähtiin vuoden 2016 Lux Helsingissä.

puij

Lantern Park
Lux Helsingin perinteinen lyhtypuisto Lantern Park nähdään tänä vuonna osana Lux In -näyttelyä. Mukana on tuttuun tapaan toinen toistaan mielikuvituksellisempia lyhtyjä, jotka yhdessä luovat ympärilleen maagisen tunnelman. 

 

Taideyliopiston valosuunnittelun maisteriohjelman opiskelijoiden töitä
Lux Inissä nähdään Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Valosuunnittelun maisteriohjelman Valo kuvataiteena -kurssin tuloksena syntyneitä töitä. Kurssin ohjaavana opettajana toimi valotaiteilija Juha Rouhikoski.

Eero Erkamo: Valunta
Valunta on tutkielma immateriaalisen valon ”materiaalisuudesta” – valo ei itsessään näy, ellei se osu aineeseen. Teos pyrkii tuomaan valon esille viitekehyksessä, jossa se voisi ilmetä lähes käsin kosketeltavana asiana.

Ilmari Karhu: Suodatin
Valon aaltoliike kääntyy suodattimen avulla nurinpäin ja pääsemme katsomaan läpinäkyvän sisään. Meri on tahrittu.

karhu

Riikka Karjalainen: Peitto
Peitto on suoja, piilo, turva, rauha, lämpö, lähellä. Peitto on syntynyt tarpeesta työstää valoa käsin, tehdä työtä rentoutuen. Peitto osaa naamioitua tavalliseksi harmaaksi, virkatuksi tilkkutäkiksi, mutta se paljastaa olemuksensa kohdatessaan valoa.

karjalainen

Arja Kärkkäinen: Varpaalleastuja
Installaatio koostuu valosta ja lasivarpaista. Varpaiden keskelle jää tila, joka kuvaa keskusteluetäisyyttä kahden ihmisen välillä: välimatka, jonka suomalainen keskimäärin kokee miellyttäväksi.

karkkainen

Mateus Manninen: Tasaaja
Tasaaja-valoveistos tutkii tilaa ja asettaa vastaanottajan osaksi tilallista jatkumoa ja muutosta.

manninen

Kristian Palmu: That light I never knowed
Halusin kiivetä puuhun
Ajat muuttuvat
Lehdet tippuivat
Oksatkin tippuivat

palmu

Alexander Salvesen: In Relation to Colour
”Emme näe asioita siten, miten ne oikeasti ovat, vaan näemme ne suhteessa toisiinsa.”
In Relation to Colour on tutkielma värien suhteesta. Värien vaikutus toisiinsa kutittaa havaintojamme ja kysyy, mitä oikeasti on edessämme – ja mitä kuvittelemme siinä olevan.
Huom: Teos on esillä MUU Kaapelissa 8.1. saakka

salvesen

Jere Suontausta: Sädesade
Sädesade on 405 nanometriä science fictionia, kosmisen kauneuden kaihoa sekä kädenojennus Äiti Maalle.

suontausta