Lux Helsinki muutti Helsingin keskustan talviseksi satumaaksi

Yhdeksättä kertaa järjestetty Lux Helsinki -valofestivaali onnistui luomaan jo toisena vuotena peräkkäin ainutlaatuisen tunnelman Helsingin keskustaan 5.–9. tammikuuta 2017. Kauppatorin ja Kruununhaan alueelle painottunut reitti keräsi viiden päivän aikana ennätysyleisön valotaiteen pariin. Festivaalilla laskettiin yli puoli miljoonaa käyntiä. Lux Helsingin järjestää Helsingin kaupunki ja tapahtumaan on vapaa pääsy. Katso tunnelmavideo Lux Helsingistä:

Valo-, media- ja kuvataiteilijat Suomesta, Hollannista ja Meksikosta toteuttivat Lux Helsingin kaupunkireitille yhteensä 15 teosta. Valotaiteen näyttely Lux In pidensi festivaalin kokonaiskeston kymmeneen päivään. Näyttely täytti Kaapelitehtaan valoestetiikalla sekä videotaiteella.

Vuoden 2017 festivaalin tärkeimpiä tavoitteita olivat kävijäkokemuksen parantaminen sekä edellisinä vuosina saavutetun taiteellisen ja tuotannollisen tason säilyttäminen.

–  Lux Helsinki poikkeaa edukseen muista kaupunkitapahtumista erityisesti laajan yleisöpohjansa vuoksi – kävijöitä on vauvasta vaariin ja taaperosta teiniin. Lux Helsinki on ennen kaikkea sosiaalinen ulkoilutapahtuma, jossa voi tutustua rakkaaseen pääkaupunkiimme valotaiteen johdattamana. Tapahtumaan tullaan yhdessä perheen ja ystävien kanssa, ja se synnyttää positiivisia muistoja, Lux Helsingin festivaaliohjelman kuraattori Ilkka Paloniemi sanoo.

Lux Helsinki on innostanut myös muita kaupungin toimijoita tuomaan valoa ja valotaidetta yllättäviin paikkoihin festivaalin aikana. Muun muassa Ouritsaaren kärjessä olevat maisemapylväät Antin Askeleet olivat valaistuina Lux Helsingin loppuun saakka, HAM valaisi Charles Sandisonin väliaikaisen installaation Language is Dead Tennispalatsin pohjoiselle julkisivulle Suomi 100 -lanseerauksen sekä Lux Helsingin hengessä ja Vanha Kauppahalli juhlisti valoa ja pimeyttä järjestämällä tulishow’n.

– Tähän haluamme kannustaa eri tahoja tulevinakin vuosina, Paloniemi jatkaa.

 

Kuvat: Flowers of Life; Kalle Mustonen – TELLMEHOWDOIFEEL (c) Johanna Kinnari / Rölli Ridanpää & Tero Laine – Light Pipes (c) Kirsi Tuura

 

Festivaalin ohjelma kehittyi oheistapahtumien myötä. Cityn kanssa yhteistyössä toteutettu Lux Eat -ruokatapahtuma oli onnistunut lisä valofestivaalin tarjontaan. Lux Eat keräsi mukaan 25 ravintolaa ja ruokarekkaa, jotka palvelivat nälkäisiä valotaiteen ystäviä. Cityn ja Lux Helsingin yhteistyö jatkuu tulevina vuosina.

– Oli mahtavaa saada lyhyellä varoitusajalla mukaan näin paljon kiinnostavia ja monipuolisia ravintoloita. Monet ravintolat satsasivat tapahtumaan joko sitä varten räätälöidyllä menulla tai omalla valotaiteella. Hienoa, että ihmiset löysivät runsain joukoin ravintolapöytiin ja tapahtuma otettiin hyvin vastaan. Odotamme innolla, mitä keksimme yhdessä ravintoloiden kanssa ensi vuodeksi, Cityn päätoimittaja Panu Jansson sanoo.

Lux Helsinki on osa Helsingin kaupungin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa, ja se rakennettiin juhlavuoden teeman mukaisesti yhdessä kumppaneiden kanssa. Lux Helsingin vuoden 2017 pääpartneri Stora Enso juhlisti festivaalin aikana Suomi 100 -vuotta nimikkoteoksellaan Cube, joka projisoitiin Kanavarannassa sijaitsevan Stora Enson pääkonttorin seinään. Shaderin toteuttama animaatio oli yksi festivaalin kuvatuimmista teoksista.

Cube todella täytti odotuksemme. Oli hienoa nähdä, kuinka teos ilahdutti kaupunkilaisia, omaa henkilöstöämme ja sidosryhmiämme. Tämä oli upea avaus juhlavuodelle, Stora Enson CFO ja Suomen maajohtaja Seppo Parvi sanoo.

 

Kuvat: Shader: Cube; Outi Pieski: Gorži; Petri Tuhkanen: Joukkovoima (c) Johanna Kinnari

 

Lux Helsinki järjestetään seuraavan kerran tammikuun 2018 alussa.