Tarja Ervasti: Domus 360° – Neljä kotia

Tuomiokirkko

Tarja Ervasti: Domus 360° – Neljä kotia

Osoite: Unioninkatu 29

Ensimmäistä kertaa Luxin historiassa Tuomiokirkon kaikki neljä sivua pääsevät osaksi valoteosta: Domus 360° – Neljä kotia on koettavissa jokaisesta ilmansuunnasta, läheltä ja kaukaa. Tornin kirkas valaistus loistaa kauas, ja lähietäisyydeltä teosta voi tarkastella Senaatintorilta, Unioninkadulta ja Kirkkokadulta sekä kirkon ylätasanteilta. Teoksen aiheet nousevat kodin ideasta: millaisiin rakenteisiin ihmiset perustavat olemassaolonsa, henkisen kotinsa?

Kullakin ristikirkon sakaralla on oma teemansa ja tyylinsä. Kirkon itäisellä sivulla nähdään valoveistoksin toteutettu kolmen ihmishahmon muodostama perhe. Pohjoiselle sivulle heijastuva valotaide kuvaa luonnon elementtejä. Läntisen sivun teema liittyy tietoon – valo leikittelee arkkitehtuurin perusmuodoilla ja geometrialla. Eteläiselle sivulle kuvastuu ikuisuus: taivaan ja avaruuden kuva-aiheet. Kokonaisuutta sitoo yhteen värimaailma, joka heijastelee päivän kiertoa aamusta yöhön.

Teosta varten sävelletty musiikki korostaa valomaailmojen elämyksellisyyttä. Teoksen toistuva sykli on noin seitsemän minuutin pituinen.

Valotaide: Tarja Ervasti
Musiikki: Willie Budsko

Kuva: Johanna Kinnari

Esitysaika: 17-22

Tarja ErvastiTarja Ervasti on valotaiteilija ja esittävän taiteen valosuunnittelija, joka on vaikuttanut suomalaisen valotaiteen kentällä 1990-luvulta saakka. Ervasti on toteuttanut valosuunnittelun yli sataan teatterin, tanssin ja oopperan produktioon ja hänen valo-, ympäristö- ja tilateoksiaan on nähty ympäri Suomea.
Ervastin teos Seitsemän porttia nähtiin vuoden 2014 Lux In -näyttelyssä.

 

Willie Budsko on helsinkiläinen muusikko ja säveltäjä, joka on tehnyt soundtrackeja lyhytelokuviin. Hän julkaisee musiikkiaan mm. aliaksilla Reni Ryder ja Portamento Boy. Budsko on tehnyt äänisuunnittelun myös Ervastin teokseen Promenadi Huwisaarilla, joka nähtiin Valoa Oulu -tapahtumassa 2014.

Takaisin ylös