Mónica Ruiz Loyola: Absence

Kansalliskirjasto

Mónica Ruiz Loyola: Absence

Osoite: Kirkkokatu 20 (sisäänkäynti)

Absencen luo astuttaessa kohtaa paikallaan pysyvän objektin pimeydessä. Kun liikkuu lähemmäs, teos alkaa elää: se paljastuu ompelukoneeksi, joka hiljaisuudessa ompelee himmeästi valaistua pingotettujen lankojen muodostamaa sikermää. Lankoihin heijastuu runoilija Rocío Cerónin pakahduttava teksti.

Teoksen lähtökohta on naisten kohtaama sorto Meksikossa, erityisesti naisiin kohdistuva toistuva väkivalta Ciudad Juárezin kaupungissa. Mónica Ruiz Loyola halusi tehdä runollisen kunnianosoituksen naisille. Teoksen muotokieli rakentui ompelemisen ympärille, sillä moni Ciudad Juárezissa kadonneista naisista työskenteli epäinhimillisissä oloissa hikipajojen ompelimoissa.

Liikkeen tunnistava kamera ohjaa teosta, jolloin elämys on hieman erilainen jokaisen teoksen luona vierailevan ryhmän kohdalla.

Musiikki ja ohjelmointi: Eduardo Jiménez
Teksti: Rocío Cerón (suom. Annika Eräpuro)

Yhteistyössä: Plan International Suomi
#tyttöjenpuolella

Lahjoita valoisampi tulevaisuus tytöille: plan.fi/luxhelsinki

Kuva: Johanna Kinnari

Esitysaika: 17-22

Monica RuizMónica Ruiz Loyola on meksikolainen taiteilija, joka yhdistelee töissään digitaalisia ja analogisia elementtejä ja avointa lähdekoodia. Ruiz Loyolan teokset liikkuvat usein henkilökohtaisten ja yhteiskunnallisten aiheiden rajamailla. Hänen ääni- ja videoinstallaatioitaan on nähty muun muassa Yhdysvalloissa, Espanjassa, Ukrainassa, Ecuadorissa, Belgiassa ja Meksikossa.

Takaisin ylös