Info / Usein kysytyt kysymykset

INFO

Aukioloajat
Festivaali järjestetään lauantaista keskiviikkoon 6.-10.1.2018. Kaikki teokset ovat nähtävillä joka päivä klo 17-22 välisen ajan tauotta.

Ikäraja
Festivaali on ikärajaton.

Sisäänpääsy
Festivaalille on vapaa pääsy. Oheisohjelman sisäänpääsymaksut on mainittu kunkin ohjelmanumeron yhteydessä.

Löytötavarat
Festivaalireitin varrelta löydettyjä tavaroita voi kysellä tiistaista 10.1. lähtien Suomen Löytötavarapalvelun Helsingin toimipisteestä. Puhelinpalvelu 0600 41006 (1.98€/min+pvm), Mäkelänkatu 56, 00510 Helsinki.

Ruoka
Lux Eat
 tuo Lux Helsingin ajan 6.–10.1.2018 tarjolle kattauksen annoksia ja menuja kaupungin säkenöivimmistä ravintoloista. 

Liikenneyhteydet
Suosittelemme festivaalille saapumista julkisella liikenteellä, polkupyörällä tai kävellen. Katso liikenneyhteydet Reittioppaasta.

Majoitus
Tietoa majoitusvaihtoehdoista Helsingissä löytyy Visit Helsingin sivuilta.

Infopisteet
Infopisteiden uudet sijainnit päivittyvät lähempänä tapahtumaa.

Kartta
Ladattava kartta päivittyy lähempänä tapahtumaa.

Audio-opastus
Voit tutustua Lux Helsingin 2017 reittiin suomenkielisen audio-opastuksen avulla, jos sinulla on Android-puhelin. Löydät Glopas-sovelluksen Google Play -kaupasta.

Valitse kansio-painikkeesta avautuvalta listalta Lux Helsinki. Valinnan jälkeen näet teoskohteiden latautuvan kartalle. Laita kuulokkeet korvillesi ja lähde kävelemään teosreittiä kohti. Opastus aktivoituu automaattisesti teoksen läheisyydessä.
Lataa Glopas-pikaopas (pdf) tästä.

Palaute
Voit lähettää palautetta osoitteeseen eventoffice (at) hel.fi. Olemme kiitollisia kaikista kommenteistasi.

Medialle
Yhteystiedot medialle löytyvät täältä.

 

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Miksi festivaali järjestetään loppiaisen aikaan tammikuun alussa?
Helsinki on monipuolinen tapahtumakaupunki, jossa tapahtuu ympäri vuoden. Talvella tapahtumia on myös joulun, uudenvuoden ja talviloman ulkopuolella. Joululoman jälkeen sijoittuvalla ajankohdalla pyritään tavoittamaan sekä helsinkiläiset, muut suomalaiset ympäri maan että kaupungissa uuden vuoden alussa vierailevat matkailijat.

Miksi festivaali kestää vain viisi päivää?
Lux Helsingissä tärkeää on festivaalimainen ja yhteisöllinen tunnelma, jonka saavat aikaan samaan aikaan Helsingin keskustan täyttävät ihmiset. Lux Helsinki ei ole näyttely. Joitakin vuosia sitten tapahtuma oli vielä kymmenen päivän pituinen ja silloin festivaalimaista tunnelmaa ei syntynyt. Jos tapahtuma olisi pidempi, myös tekniikasta ja vartioinnista tulisi jokaisen päivän osalta enemmän kustannuksia.

Mikä on Lux Helsingin historia?
Helsinki on järjestänyt valotapahtumia jo vuodesta 1995. Valon voimat -tapahtumaa järjestettiin 1995–2009 marraskuussa. Valon voimat oli ensimmäisiä tuli- ja valofestivaaleja Euroopassa. Valon vuodenaika -tapahtumaa järjestettiin vuosina 2009–2011 tammikuun alussa. Lux Helsinki -nimellä tapahtuma on tunnettu vuodesta 2012 lähtien.

Kuka on Lux Helsingin taustalla?
Festivaalin järjestää Helsingin kaupunki. Kaupungin osalta tapahtumaa koordinoi tuottaja Emma Lumme ja tuotannosta vastaa Sun Effects Oy. Festivaalin taiteellisesta suunnittelusta vastaavat Ilkka Paloniemi ja Matti Jykylä. Tapahtuman viestinnästä ja sosiaalisesta mediasta vastaa Pink Eminence Oy.

Miten voin ehdottaa teoksia tai oheisohjelmaa tuleviin tapahtumiin?
Teos- ja oheisohjelmaehdotukset tuleville vuosille ovat tervetulleita koko ajan: eventoffice (at) hel.fi. Käymme ehdotukset läpi ja tallennamme ne. Valitettavasti emme voi vastata kaikkiin ehdotuksiin tai antaa kaikista palautetta.

Kannustamme ihmisiä ja toimijoita tuottamaan valoaiheista ohjelmasisältöä omatoimisesti Luxin reitin varrella tai sen lähettyvillä. Nostamme kiinnostavimpia tapahtumia Lux Helsingin sosiaalisen median kanavissa. 

Miten yhteistyöravintolat valitaan mukaan Lux Helsinkiin?
Tapahtuman ravintolayhteistyökumppanina toimii City Lux Eat -kokonaisuudellaan. Kampanjaan mukaan haluavat ravintolat voivat olla yhteydessä Cityn myyntipäällikkö Kim Koistiseen: kim.koistinen (at) city.fi

Millä tavalla Helsingin kaupunki päättää, minkälaisia tapahtumia järjestetään?
Helsingin kaupungin strategiassa tapahtumat määritellään tärkeäksi osaksi kaupungin toimintaa. Visit Helsinki/Helsingin Markkinointi Oy toteuttaa tapahtumia Helsingin kaupungin tilauksesta ja kaupungin strategian mukaisesti. Helsingin Markkinointi Oy:n lisäksi Helsingin kaupungin tapahtumia järjestävät muun muassa Liikuntavirasto, Rakennusvirasto, Kulttuurikeskus, Nuorisoasiankeskus ja Helsingin kaupunginmuseo.

Minkälaisia tapahtumia kaupunki haluaa järjestää?
Helsingissä halutaan mahdollistaa laaja tapahtumien kirjo koko kaupungissa yhteisöllisyyden tukemiseksi. Helsingin kaupungin tapahtumatuotannot ovat aina ilmaisia ja avoimia tapahtumia, jotka tarjoavat koettavaa kaikille kaupunkilaisille.

Miten Lux Helsingin kävijämäärä lasketaan?
Festivaalin kävijäluku on vertailukelpoinen edellisen vuoden lukuihin. Järjestyksenvalvojat tekevät joka päivä kerran tunnissa arvion kunkin teoksen yleisömäärästä ja kokonaismäärä arvioidaan sen perusteella. Järjestyksenvalvojat käyttävät kävijämäärien arvioimiseen käsilaskureita. Kun kyse on ilmaistapahtumasta, joka tapahtuu kaupunkitilassa, tarkkaa kävijämäärää on mahdoton mitata.